Relațiile romantice și hărțuirea online

10.12.2024

Autor: Palău Bianca-Maria


În era digitală, hărțuirea sexuală online poate apărea într-un mod subtil și răspândit, afectând în mod semnificativ sănătatea emoțională și relațiile interpersonale. Dacă te confrunți cu această problemă sau cunoști pe cineva care trece printr-o astfel de situație, e important să știi că nu ești singur și că există modalități de a-ți proteja sentimentele și de a pune capăt acestei hărțuiri.

Rețelele de socializare schimbă dinamica comunicării interpersonale. Platforme precum Facebook și Twitter atrag sute de milioane de utilizatori zilnici și au un impact important asupra sănătății mintale, după cum prea bine cred că ai experimentat până în acest moment. Deși rețelele de socializare sunt utilizate mai frecvent pentru a menține prieteniile, acestea joacă, de asemenea, un rol important în relațiile romantice. Mai multe caracteristici ale site-urilor de socializare (de exemplu, vizibilitatea ridicată în cadrul rețelei sociale) pot avea implicații semnificative pentru relațiile romantice.

Înainte de a continua, hai să facem o distincție între comportamente facilitate de platforme (de exemplu, stilul de atașament, suprapunerea identităților partenerilor) și cele create de acestea (precum monitorizarea partenerului). Acesta este un aspect important sub prisma căruia vom analiza împreună ce se întâmplă în online din punct de vedere romantic (Rus, Tiemensma, 2017).

Site-urile web oferă o modalitate de a cunoaște o persoană "din interior spre exterior" fără a risca întâlnirea față în față. Nu doar că site-urile online reduc anxietățile legate de întâlnirea directă cu alte persoane, dar și permit oamenilor să încheie interacțiunile mai ușor, fără jenă și fără costurile psihologice asociate cu întreruperea unei interacțiuni (Farrer și Gavin 2009). Cu alte cuvinte, ne este mai lejer să avem interacțiuni în mediul online.

Există prea multe caracteristici ale platformelor de socializare pentru a trage concluzii generale despre impactul lor asupra relațiilor romantice, asocierile depinzând de factori multipli. Unul dintre aceștia este genul: femeile sunt mai predispuse la gelozie în mediul online, iar bărbații, la gelozie cauzată de comunicarea nonverbală. De asemenea, genul afectează legătura dintre afișarea relației pe platforme și satisfacția sau angajamentul în relație, reflectând funcțiile sociale diferite ale acestor platforme (Rus, Tiemensma, 2017).

Atât femeile, cât și bărbații au raportat creșterea sentimentelor de anxietate și depresie atunci când erau hărțuiți online de un partener intim. Totuși, doar femeile au raportat că au experimentat frică ca urmare a acestei hărțuiri online. Ceea ce este general valabil, fie că ești o victimă a hărțuirii sexuale în online de gen feminin sau masculin, este faptul că abuzatorul poate folosi tehnologia pentru a monitoriza locația unui partener, a comunica constant și a trimite mesaje abuzive, iar acest acces sporit poate agrava sentimentul de neputință al unei victime.

Mai degrabă decât a considera hărțuirea online o experiență separată de alte forme de abuz, experiențele negative de acest tip din online pot fi văzute ca o extensie a conflictului și abuzului în desfășurarea relațiilor romantice (Lindsay și colab., 2016). Atunci când victimele hărțuirii sexuale au fost întrebate despre impactul hărțuirii, nu s-au găsit diferențe în efectele asupra sănătății mintale pentru victimele online și offline în următoarele probleme: frică, agorafobie, anxietate, iritare, furie, lipsă de încredere, confuzie, atacuri de panică, tulburări de somn, pierdere/creștere a apetitului (Lindsay și colab., 2016).

Acum hai să vedem ce spun specialiștii despre romantism și vârsta ta. Adolescența și perioada de tranziție către maturitate au fost descrise ca fiind esențiale pentru dezvoltarea relațiilor romantice. Aceste relații se caracterizează printr-o intensitate deosebită, expresii specifice de afecțiune și inițierea în experiențe sexuale, reprezentând un context important pentru învățare și formare în vederea relațiilor intime viitoare (Gómez-López și colab., 2019). Prin acest proces de învățare treci și tu în acest moment.

Având în vedere lipsa de experiența a oricărui adolescent în ceea ce privește relațiile intime, conflictele sunt frecvente și includ comunicare deficitară, incapacitatea de a gestiona stresul, sentimente de gelozie și conflict escaladat care pot duce la violență și alte comportamente abuzive (Lindsay și colab., 2016).

Pe măsură ce adolescenții se apropie de perioada de tranziție către maturitate, timpul pe care îl alocă partenerilor lor romantici crește, folosind aceste relații pentru a căuta companie, siguranță emoțională, intimitate și sentimentul de iubire pe care acestea le oferă, până ajung la un stadiu în care sunt pregătiți să ia decizii legate de angajamente pe termen lung, cum ar fi căsătoria. Astfel, relațiile romantice, atunci când sunt menținute pe o perioadă îndelungată, constituie o transformare a legăturii de atașament. Calitatea relației, istoria experiențelor comune, sentimentul de atașament și convingerile care decurg din întreaga experiență au fost recunoscute ca factori care influențează bunăstarea partenerilor (Gómez-López și colab., 2019). Așadar, este perfectă naturală dorința de a căuta pe cineva al tău, special care să-ți fie alături pe parcursul vieții și la fel de naturală este și dezamăgirea identificării greșite a anumitor posibili parteneri.

Relațiile romantice din perioada adolescenței au fost, de asemenea, asociate cu rezultate negative. Astfel, studiile au sugerat că implicarea romantică poate fi legată de prezența diferitelor forme de violență, de manifestarea unor simptome de internalizare, precum depresia sau anxietatea, de o funcționare psihosocială mai slabă sau de delincvență. O relație benefică pentru bunăstare ar avea, în termeni generali, un nivel ridicat de calitate, prin care partenerii își pot dezvolta potențialul, atinge obiective personale și comune și menține un atașament sigur. Pentru a realiza acest lucru, oamenii trebuie să dezvolte anumite abilități cognitive, emoționale și comportamentale (Gómez-López și colab., 2019).

Construirea unor relații sănătoase și echilibrate, atât online, cât și offline, îți poate oferi suportul și siguranța de care ai nevoie. Nu uita că tu meriți respect și trebuie să te simți în siguranță în orice interacțiune. Dacă simți că ești în pericol sau că ai nevoie de ajutor, nu ezita să cauți suportul unui adult de încredere sau al unui specialist. Meriți să fii respectat și protejat!

Bibliografie:

Farrer, J., & Gavin, J. (2009). Online Dating in Japan: A Test of Social Information Processing Theory. CyberPsychology & Behavior, 12(4), 407– 412. doi:10.1089/cpb.2009.0069

Gómez-López, M., Viejo, C., Ortega-Ruiz, R. (2019). Well-Being and Romantic Relationships: A Systematic Review in Adolescence and Emerging Adulthood. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(13), 2415. doi:10.3390/ijerph16132415

Lindsay, M., Booth, J. M., Messing, J. T., Thaller, J. (2016). Experiences of Online Harassment Among Emerging Adults. Journal of Interpersonal Violence, 31(19), 3174–3195. doi:10.1177/0886260515584344

Rus, H. M., Tiemensma, J. (2017). "It's complicated." A systematic review of associations between social network site use and romantic relationships. Computers in Human Behavior, 75, 684–703. doi:10.1016/j.chb.2017.06.004

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți