Impactul psihologic al cyberbullying-ului

11.12.2024

Având în vedere dezvoltarea tehnologiei din ziua de astăzi, agresiunea pe Internet, numită și cyberbullying, devine inevitabilă. Pentru a putea înțelege, preveni și a face față acestui fenomen, printre multe alte aspecte, e important să conștientizăm impactul psihologic al acestui tip de agresiune asupra victimelor.

Din păcate, agresiunea pe Internet, spre deosebire de cea din viața reală, poate avea loc cu mai multă ușurință, deoarece oricine are o conexiune acceptabilă la Internet se poate ascunde în spatele ecranului unui dispozitiv. Mai mult, atunci când agresorul este anonim, starea de neputință și de frică a victimelor se accentuează (Hoff & Mitchell, 2009).

Efectele psihologice ale cyberbullying-ului sunt multiple și pot persista de-a lungul timpului în anumite cazuri. În continuare îți voi prezenta câteva dintre acestea.

Este evident faptul că a fi hărțuit online nu presupune o experiență confortabilă, deoarece acest lucru conduce la un nivel ridicat de stres (González-Cabrera et al., 2017) și intensifică frica pe care o resimți în raport cu agresorul (Hoff & Mitchell, 2009). Este firesc să simți acest lucru, pentru că în acele momente ești pus(ă) în pericol.

Victimele agresiunii online pot dezvolta inclusiv simptome de anxietate și depresie (Hu et al., 2021). Deși atât băieții, cât și fetele pot fi afectați de cyberbullying, de cele mai multe ori fetele tind să experimenteze simptome depresive în urma unor astfel de experiențe (Hu et al., 2021).

Cyberbullying-ul influențează într-un mod negativ inclusiv performanța școlară (Gini & Espelage, 2014). Este foarte dificil să te confrunți cu agresorul din mediul online atunci când ești cu el sau cu ea în aceeași clasă. Prin urmare, elevii tind să dezvolte tot felul de metode nesănătoase prin care fac față trăirilor și gândurilor care vin la pachet cu astfel de situații, precum consumul de substanțe interzise, iar în unele cazuri aceștia pot ajunge să manifeste comportamente de autovătămare și tentative de suicid (Gini & Espelage, 2014). Pe lângă toate acestea, victimele pot resimți rușine și se pot izola social (Gini & Espelage, 2014).

În situațiile în care cyberbullying-ul se rezumă la aspectul fizic, fetele tind să fie criticate în legătură cu greutatea corporală, iar băieții sunt criticați în cazul în care aspectul lor fizic nu se conformează normelor culturale privind identitatea de gen și sunt percepuți ca fiind ,,gay" (Berne et al., 2014). Critica pe care fetele o primesc cu privire la greutatea corporală poate conduce la scăderea stimei de sine (Berne et al., 2014).

Așadar, precum orice altă formă de agresiune, cyberbullying-ul pune în pericol integritatea noastră fizică și psihică, iar tocmai de aceea, e important să conștientizăm consecințele psihologice ale acestui fenomen. Mai mult, dacă te afli într-o astfel de situație, nu uita că nu ești singur(ă) și toate gândurile și trăirile pe care le resimți în această perioadă sunt firești.


Autor: Căzănaru Alexandru-Sorin

Bibliografie:

Berne, S., Frisén, A., & Kling, J. (2014). Appearance-related cyberbullying: A qualitative investigation of characteristics, content, reasons, and effects. Body image, 11(4), 527-533.

Gini, G., & Espelage, D. L. (2014). Peer victimization, cyberbullying, and suicide risk in children and adolescents. Jama, 312(5), 545-546.

González-Cabrera, J., Calvete, E., León-Mejía, A., Pérez-Sancho, C., & Peinado, J. M. (2017). Relationship between cyberbullying roles, cortisol secretion and psychological stress. Computers in Human Behavior, 70, 153-160.

Hoff, D. L., & Mitchell, S. N. (2009). Cyberbullying: Causes, effects, and remedies. Journal of Educational Administration, 47(5), 652-665.

Hu, Y., Bai, Y., Pan, Y., & Li, S. (2021). Cyberbullying victimization and depression among adolescents: A meta-analysis. Psychiatry research, 305, 114198. 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți