De ce eu? Ce mă face pe mine o victimă a abuzului online?

10.12.2024

Atât tinere fete, cât și băieți își pus această întrebare: De ce mi se înptâmplă mie asta? Am făcut eu ceva? Ei bine, răspunsul îl vom afla în cele ce urmează.

De cele mai multe ori se întâmpla ca abuzatorii care trimit si solicita poze cu caracter sexual pe rețelele de socializare către minori nu cunoasc victima în viața reală. Totusi, există cazuri în care cei doi se cunosc din diverse împrejurări (precum școală, cartier, cercuri de prieteni).

Motivele pentru care un abuzator trimite astfel de poze sunt diverse, însă este important de menționat și care sunt factorii de risc în privința. Altfel spus, care sunt motivele pentru care aceasta devine o victima:

Factori individuali (ontogenetici): Aceștia includ o multitudine de variabile biologice, psihocomportamentale și sociale, asociate atât cu caracteristicile părinților sau ale persoanei care are grijă de minor (cum ar fi tulburările afective, retardul mental, consumul de alcool și droguri, nașterea copilului în adolescență), cât și cu particularitățile minorului (de exemplu, afecțiuni psihice, dizabilități, temperament dificil, hiperactivitate).

Factori interpersonali (familiali și relaționali): Acești factori rezultă din diversele relații interpersonale (familie, vecini, prieteni, colegi), care pot influența caracteristicile individuale, crescând riscul apariției abuzului asupra minorului. Printre aceștia se numără: atașamentul dezorganizat dintre părinte și minor, violența între membrii familiei, și lipsa sprijinului din partea rețelei sociale (familia extinsă, vecini, prieteni, biserică, servicii comunitare, colegi de muncă sau școală).

Factori comunitari: Se referă la caracteristicile comunității care favorizează amplificarea fenomenului violenței împotriva copiilor, cum ar fi: toleranța față de pedepsele corporale și violență în general, inegalitatea de gen, absența serviciilor de protecție a copilului și familiei, ratele ridicate ale șomajului, sărăcia și consumul excesiv de alcool în comunitate.

Factori sociali: Acest tip de factori este reprezentat de normele și valorile promovate și aplicate în societate, care pot contribui la creșterea frecvenței cazurilor de violență. Printre acestea se numără toleranța față de violența în familie și în societate, precum și tradițiile care minimalizează importanța relațiilor bazate pe încredere între părinți și copii (Cheianu-Andrei & Sîmboteanu, 2019).

După cum se vede, nu putem determina un singur motiv pentru care o persoană poate devein victim, este vorba de un cumul de factori. Ce putem face în schimb este să nu rămânem tăcuți în fața abuzatorilor. De aceea este necesar să spunem despre situatia cu care ne confruntăm unui părinte, professor, consilier, psihoterapeut, etc. De asemenea, să nu cedăm insistențelor și să nu răspundem acestor amenintăți trimitând poze cu caracter sexual sau acceptând primitrea acestora. Putem bloca și raporta utilizatorul pe rețeaua de socializare. Putem să ne avertizăm prietenii cu privire la riscul expus, iar dacă abuzatorul este un cunoscut putem să apelăm la poliție pentru abuzul sexual.

Bibliografie:

Cheianu-Andrei, D., & Sîmboteanu, D. (2019). Factorii protectivi ai abuzului sexual din copilărie asupra vieţii de adult. Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe ale Educației), 125(5), 182-188. 

Autor: Diana-Gabriela Iacob

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți