Cum să reacționezi la cyberbullying?

La un moment dat în viață, toți putem fi ținta unor comentarii on-line, sau a unor glume nepotrivite ori deplasate. Însă, dacă acest lucru se repetă, se înrăutățește, ori dacă nu se oprește când cerem acest lucru, este posibil să ne confruntăm cu o agresiune de tip cyberbullying.
Acest tip de gresiune se poate manifesta și prin:
- răspândirea unor zvonuri pe rețelele de socializare, care afectează negativ imaginea unei persoane
- crearea și distribuirea de imagini sau clipuri video compromițătoare care pot afecta integritatea psihică și fizică a unei persoane
- urmărirea on-line, adică hărțuirea intimidantă cu scopul de a aduce conflictul în viața reală
- trolling – provocarea unei persoane să acționeze agresiv
- profiluri false – crearea de către agresori a unor profiluri false, care, sub protecția anonimatului își amenință victimele sau se folosesc de identitatea victimei în raport cu alte persoane
- sexting – distribuirea de materiale pornografice utilizând mijloace electronice de comunicare
- excludrea din grupuri on-line, trimiterea de mesaje private cu conțiut violent, nepotrivit, amenințător, cu scopul de a umili.
Spre deosebire de bullying, cyberbullying-ului are acces nelimitat în timp și în spațiu, ceea ce îl poate face mai traumatizant decât alte forme de intimidare.
Cum poți să te protejezi:
- Nu răspunde provocărilor - În primul rând, învață diferența între o glumă și cyberbullying. Nu orice comentariu merită un răspuns. Dacă ești hărțuit în mediul on-line, nu răspunde la mesje, pentru că acest lucru ar putea încuraja agresorul să continue.
- Configurează setări de siguranță / confidențialitate la orice aplicație - Acest lucru reduse semnificativ riscul victimizării. Majoritatea rețelelor de socializare au opțiuni care îți permit să controlezi cine poate vedea postările tale sau cine te poate eticheta. Folosește setările de confidențialitate pentru a te proteja!
- Protejează-ți informațiile personale – Nu posta informații sau imagini personale, sensibile, intime în on-line și nici nu le trimite în privat altor persoane, indiferent cât de bine crezi că le cunoști!
- Discută cu un adult de încredere - Este important să vorbești cu un părinte, profesor, consilier sau cu oricare alt adult în care ai încredere. Chiar dacă te simți rușinat, furios, supărat, ori îți este frică, un adult te poate îndruma și ajuta să rezolvi această situație! Nu păstra tăcerea! Cyberbullying-ul poate constitui o infracțiune!
- Păstrează dovezile - Fă Print Screen / Screenshot la mesaje, comentarii, poze, fotografii.
- Blochează și raportează - Raportează cyberbullying-ul și utilizatorii la administratorul site-ului sau rețelei de socialiare, pentru blocarea sau închiderea conturilor. Dacă agresiunea are loc pe platformele sociale, poți să și blochezi agresorul. Procesul prin care poți raporta o hărțuire pe o platformă de socializare, este foarte simplu. Poți trimite un raport anonim referitor la o postare ori la un comentariu. O echipă verifică aceste rapoarte constant, în întreaga lume și are sarcina de a șterge orice postare abuzivă.
- Raportează la poliție - În funcție de gravitatea acțiunilor și a consecințelor, cyberbullying-ul poate fi tratat ca o problemă civilă sau ca o problemă penală.
Victimele atacurilor cibernetice pot să formuleze plângere penală pentru comiterea infracțiunii de hărțuire.
· Contactează un serviciu de asistență
- Telefonul copilului – 116111
- Aplicația mobilă Happygraff – oferă acces copiilor și adolescenților la servicii de consiliere, direct de pe telefonul mobil
- Platforma de consiliere on-line www.116111.ro
- Adresa de e-mail vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro
- Apelează 112 – Dacă simți că te afli în pericol apelează numărul unic 112! Numărul unic de urgență este gratuit și se află la dispoziția ta pentru situații de urgență, inclusiv cele care țin de amenințarea siguranței!
Autor: Anghel Cristina
Bibliografie:
- "Cyberbullying: Identification, Prevention & Response", October 2024, Sammer Hinduja, Ph. D., Justin W. Patchin, Ph. D, CyberbullyingResearch Center
- Kowalski, R. M., Giumetti, G. W., Schroeder, A. N., & Lattanner, M. R. (2014). Bullying in the Digital Age: A Critical Review and Meta-Analysis of Cyberbullying Research among Youth. Psychological Bulletin, 140(4), 1073-1137.
- https://avocat-csa.ro/hartuirea-cibernetica-cyberbullying/
- https://responsabilitate-sociala.orange.ro/revista-de-responsabilitate/cyberbullying/