Când lumea virtuală trece în lumea fizică

10.12.2024

Pentru început nu trebuie uitat faptul că nu ești vinovată pentru ceea ce se întâmplă.

De multe ori se întâmplă ca atunci când o persoană este implicată într-un act de agresiune, aceasta să creadă că este vinovată pentru nedreptatea care i s-a întâmplat sau chiar că "a meritat-o".

Este vorba de abuz sexual dacă primesc poze indecente pe care nu le-am solicitat?

Răspunsul este Da! În articolul agresori sexuali cu victime minore. Studiu exploratoriu Badea (2023) aduce în lumină faptul că abuzul sexual asupra minorilor nu se rezumă doar la contactul fizic, ci are multiple forme non-fizice precum pornografia infantilă, online grooming sau distribuirea de poze cu conținut sexual în mesageria online.

Ce se întâmplă în aceste agresiuni?

De cele mai multe ori abuzatorul, protejat de anonimatul online, trimite poze cu caracter sexual nesolicitate și nedorite unei victime, care de cele mai multe ori este o tânără care nu a împlinit vârsta de 18 ani sau care încă derulează studiile preuniversitare.

De ce?

Principalul motiv pentru care abuzatorii aleg victime minore este legat de particularităţile pe care le regăsim la această vârstă (imaturitatea, subordonarea unei personalităţi autoritare, credibilitatea, lipsa experienţei de viaţă şi în relaţiile sexuale, imposibilitatea de a aprecia deplin situaţia şi de a prognoza comportamentul altor persoane). (Mardari, Cazacu, Bordeniuc, 2017). Aceste caracteristici sunt absolut normale la adolescenți și creează fondul de dezvoltare cognitivă, emoțională și socială. Totuși aceștia devin victime susceptibile ale agresiunii sexuale în mediul online , întrucât abuzatorul se bazează pe lipsa de experiență a adolescenților și pe sentimentele de rușine, teamă, neîncredere care survin în urma abuzului. Așadar, în rândul adolescenților există mai puține șanse ca aceștia să vorbească despre abuzul suferit, cu atât mai mult dacă acesta apare doar în mediul online. În această situație abuzul este perceput ca fiind superficial atât de victimă, cât și de adulții responsabili.

Abuzul online poate deveni unul offline? Aici răspunsul este depinde. Trebuie urmărite câteva caracteristici clare

  • Victima cunoaște abuzatorul?
  • Abuzator se află în aproprierea victimei? (vecini, cartier, școală, locuri unde își petrece timpul)
  • Victima a mai luat contact cu abuzatorul?

Deși de cele mai multe ori persoana care trimite astfel de imagini în mediul online este precaută și caută victime care nu fac parte din mediile apropriate ale abuzatorului pentru a își menține poziția în anonimat, există riscul ca un cunoscut să trimită materiale cu caracter explicit. În astfel de situații un simplu block pe rețelele de socializarea s-ar putea să nu fie suficient. Riscul de transforma abuzul online într-unul fizic crește, proporțional crește și teama victimei și posibilitatea ca această să nu vorbească despre nedreptatea la care este expusă.

Ce pot face eu ca victimă în această situație?

Deși situația este una delicată, este important să îți amintești că TU NU EȘTI VINOVAT/Ă. Aceste comportamente nu au nicio legătură cu ceva ce ai făcut tu sau cu cine ești tu. Ce poți face în această situație este să nu cedezi presiunilor la care ești supus/ă. chiar dacă pare tentant să trimiți propriile poze cu caracter sexual în speranța că astfel vei fi lasat/ă în pace, realitatea este altă. Abuzatorii nu se opresc după ce primesc ceea ce vor, ei vor vrea mai mult, iar tu vei deveni o victimă la care ei apelează ușor.

Caută ajutor. Să ceri ajutor este un semn de putere. Oamenii care știu cum să pună limite și care cer ajutorul atunci când situația îi depășește dau dovada de putere indiscutabilă. Îndreaptă-te către un adult responsabil în care poți avea încredere (un părinte, un profesor, un consilier școlar). Aceștia te vor ajuta, te vor proteja și vor face tot posibil ca tu să nu mai treci niciodată prin astfel de situații. În cazul în care există riscul ca abuzul online să devină unul fizic acești oameni au datoria de a denunța mai departe organelor legii pericolul la care ești expus/ă. Nu uita că nu ești singur/ă în această situație. Poți cere ajutorul unui prieten sau coleg, să povestești despre experiența ta și să te descarci emoțional.

Chiar dacă riscul de a denunța abuzatorul pare mare, cel de a rămâne victimă este garantat. Pune stop abuzului online!


Bibliografie:

Badea, A. (2023). AGRESORI SEXUALI CU VICTIME MINORE. STUDIU EXPLORATORIU. Revista Romana de Sociologie, 34(5/6), 309-333.

Mardari, E., Cazacu, V., & Bordeniuc, V. (2017). Victimologia în agresivitatea sexuală prin prisma expertizei psihiatrico-legale. Revista ştiinţifico-practică" Info-Med", 29(1), 81-85.

Autor: Diana-Gabriela Iacob

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți